Kémény

A jó kémény a legfontosabb a kályha működése során. Ha nem megfelelő a kémény huzata, a kályha nem fog megfelelően működni, és még vissza is füstölhet. Kandallók esetén a kémény minimális belső átmérője 160 mm, de a 180 – 200 mm-es belső átmérőt szoktam ajánlani. Cserépkályha esetén jobb a helyzet, mert a hagyományos, kis téglás kéménybe is beköthető, melynek belső átmérője 140 mm. Igaz, itt is jobb, ha 160 – 180mm-es belső átmérőjű kémény van. A legjobb, ha a kifejezetten erre a célra gyártott Leier, vagy Schiedel kéményt vásárolnak. Ahhoz, hogy kellő huzatunk legyen, a készülék kéménybe történő bekötésétől számítva 5-6 méteres magasságra (kémény hasznos magassága) van szükség. Ha a kémény közel van a tetőgerinchez, akkor a kéménynek 80 cm-rel el kell hagynia a gerinc magasságát. A kémény építése előtt mindenképpen egyeztessen a kályhás mesterrel, hogy milyen átmérőjű kémény kell az ön által kiválasztott kályhához, ill. milyen magasra kerüljön a bekötő idom.

Milyen fa használható?

Fűtésre száraz (legalább 2 éves) keményfát használunk. Ilyen a bükkfa, tölgyfa, akácfa, kőrisfa, égerfa és az összes gyümölcsfa. A keményfák nyugodt lánggal égnek és kevés a hamujuk, fűtőértékük magasabb, mint a puhafáké. A puhafák (nyír, hárs, fenyő, nyár és a jegenye) gyorsabban égnek, sok hamut adnak és hamar kihűl a parazsuk. A gyanta tartalmú tűlevelű fák élénk, gyors lánggal égnek, és a gyantakristályok miatt gyakran pattognak és sisteregnek, égésükkor a szikrakicsapódás nagyon gyakori. A gyanta égésekor nagyon sok kátrány és korom keletkezik, ezért ilyen fa használatakor számítani kell a kátránylerakódásra és a kályha gyorsabb tönkremenetelére. A fát cserépkályha esetén 33 cm-re, míg kandalló esetén tűzterének ismeretében 25-50 cm hosszúságúra kell fűrészelni. Csapadékmentes helyen kell tárolni vágástól számított 2 évig, amikor már csak körülbelül 18% nedvességtartalma van. Csak nagyon száraz fát használjunk a legjobb hatásfok elérése érdekében is és azért is, hogy elkerüljük a füstcső és az üveg kormosodását. Cserépkályha esetében különösen fontos, hogy száraz legyen a fa mert a füst mire távozik 8-12 m-t kell megtennie. Ha nedves a fa, ez a járatrendszer leszurkosodik és a normál 4-5 évenkénti tisztítást szinte évente kell ismételni.

Szigetelés

Ahhoz, hogy tüzelőberendezésünk a beépítést követően biztonságosan üzemeljen, az építményt és a falakat a kandalló/kályha körül megfelelő gondossággal kell hőszigetelni. Ne felejtsük el, hogy bevisszük a tüzet a lakásunkba és ez fokozott figyelmet és felelősséget jelent. Különösen fontos, hogy a könnyű szerkezetű házak esetében még fokozottabb gondossággal járjunk el, hiszen ennek hiányából az utóbbi években sok tűzeset és nem egyszer haláleset is történt! A cserépkályha és a kandalló mögé is fontos, hogy szigetelő falat építsünk!
Vissza